top of page

Create Your First Project

Start adding your projects to your portfolio. Click on "Manage Projects" to get started

12.4. / Robert Delaunay

Οι πρώιμοι πίνακές του είναι βαθιά ριζωμένοι στον νεοϊμπρεσιονισμό. Χρήση ζωηρών πινελιών με φωτεινά χρώματα σε σκούρο φόντο, που δεν ορίζουν στερεά αντικείμενα αλλά τις περιοχές που τα περιβάλλουν.
Τα φασματικά χρώματα του νεοϊμπρεσιονισμού αργότερα εγκαταλείφθηκαν, από τον Γάλλος καλλιτέχνη Robert Delaunay / Ρομπέρ Ντελονέ, που γεννήθηκε στις 12 Απριλίου 1885 στο Παρίσι, καθώς επηρεάστηκε από τον Σεζάν, τον Αναλυτικό Κυβισμό και τον Φουτουρισμό.
Με τη σύζυγό του Sonia Terk-Delaunay καθώς και άλλους καλλιτέχνες, συνίδρυσαν το καλλιτεχνικό κίνημα Orphism (Ορφισμός), γνωστό για τη χρήση ισχυρών χρωμάτων και γεωμετρικών σχημάτων.
Ο Ορφισμός ή Ορφικός Κυβισμός, είναι ένας όρος που επινοήθηκε από τον Γάλλο ποιητή Guillaume Apollinaire (Γκιγιόμ Απολλινέρ) το 1912, ήταν ένα παρακλάδι του κυβισμού που επικεντρώθηκε στην καθαρή αφαίρεση και τα φωτεινά χρώματα, επηρεασμένο από τον Φωβισμό, τα θεωρητικά γραπτά του Paul Signac, του Charles Henry και του χημικού βαφών Michel Eugène Chevreul. Αυτό το κίνημα, ουσιαστικά έγινε αντιληπτό ως το κλειδί για την μετάβαση από τον κυβισμό στην αφηρημένη τέχνη.
Έτσι τα μεταγενέστερα έργα του Delaunay έγιναν και ήταν πιο αφηρημένα. Η βασική του αρχή και επιρροή αφορούσε πάντα την τολμηρή χρήση του χρώματος και την ξεκάθαρη αγάπη του πειραματισμού, τόσο με το βάθος όσο και με τον τόνο.
Η σειρά του Eiffel Tower (Πύργου του Άιφελ) αντιπροσώπευε τον κατακερματισμό στερεών αντικειμένων και τη συγχώνευσή τους με το διάστημα. Η αλληλοδιείσδυση των απτών αντικειμένων και του περιβάλλοντος χώρου, συνοδεύεται από την έντονη κίνηση γεωμετρικών επιπέδων που είναι πιο δυναμικά από τη στατική ισορροπία των κυβιστικών μορφών.
Στη σειρά Windows (Παράθυρα), μια ομάδα είκοσι δύο έργων ζωγραφικής που έγιναν μεταξύ Απριλίου και Δεκεμβρίου του 1912, ο Delaunay απέρριψε την παραδοσιακή λειτουργία της ζωγραφικής ως παράθυρο σε έναν φανταστικό κόσμο. Αντίθετα, στράφηκε στην εικαστική επιφάνεια ως ένα μέρος όπου μπορούσε να καταγραφεί η διαδικασία του να δεις τον εαυτό του. Το φως και η δόμηση της όρασής του, οι ταυτόχρονες αντιθέσεις των χρωμάτων και η σταθερή ρυθμική τους κίνηση, έγιναν τα θέματα των παραθύρων του Delaunay, θέτοντας το σκηνικό για τη μετάβασή του στην αφαίρεση. «Τα παράθυρα», έγραψε, «πραγματικά ξεκίνησαν τη ζωή μου ως καλλιτέχνη».
Πέθανε στις 25 Οκτωβρίου 1941 σε ηλικία 56 ετών.
-------------------------
Photo: * Robert Delaunay, Circular Forms (Formes circulaires), 1930, Solomon R. Guggenheim Museum, New York, Solomon R. Guggenheim Founding Collection

*Robert Delaunay, Window on the City No. 3 (La fenêtre sur la ville no. 3), 1911-12, Solomon R. Guggenheim Museum, New York, Solomon R. Guggenheim Founding Collection

*Robert Delaunay, Red Eiffel Tower (La tour rouge), 1911-12, Solomon R. Guggenheim Museum, New York Solomon R. Guggenheim Founding Collection

bottom of page