top of page

Create Your First Project

Start adding your projects to your portfolio. Click on "Manage Projects" to get started

15.3.2023 / Άγγελος Σικελιανός

Κάθε χρόνο από το 1946 έως το 1951 ήταν υποψήφιος για το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ο Άγγελος Σικελιανός γεννήθηκε σαν σήμερα δηλαδή στις 15 Μαρτίου 1884 στην Λευκάδα, όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια.
Έλληνας λυρικός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας, τα θέματά του έργου του περιλαμβάνουν την ελληνική ιστορία, τους θρησκευτικούς συμβολισμούς καθώς και την καθολική αρμονία σε ποιήματα όπως ο Αλαφροϊσκιωτος, ο Πρόλογος της ζωής, η Μητέρα του Θεού και ο Δελφικός Λόγος.
Στα έργα του περιλαμβάνονται η Σίβυλλα, ο Δαίδαλος στην Κρήτη, ο Χριστός στη Ρώμη, Ο Θάνατος του Διγενή, Ο Διθύραμβος του Ρόδου και ο Ασκληπιός. Αν και περιστασιακά η μεγαλοπρέπειά του αμβλύνει το ποιητικό αποτέλεσμα του έργου του, μερικοί από τους πιο φίνους στίχους του Σικελιανού είναι σίγουρα όπως λέγουν οι ειδήμονες,από τους καλύτερους στη δυτική λογοτεχνία.
Το 1900 εγγράφηκε στη Νομική Σχολή Αθηνών αλλά δεν αποφοίτησε ποτέ, ταξίδεψε πολύ και αφοσιώθηκε στην ποίηση. Το 1907 παντρεύτηκε την Αμερικανίδα κληρονόμο Εύα Πάλμερ στις Ηνωμένες Πολιτείες και το ζευγάρι μετακόμισε στην Αθήνα.
Έγινε πολύ καλός φίλος με τον συνάδελφο του συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη και μοιράζονταν την αμοιβαία ανησυχία της προσπάθειας εξευγενισμού και εξύψωσης του ανθρώπινου πνεύματος μέσα από τις καλλιτεχνικές τους αναζητήσεις.
Τον Μάιο του 1927, ο ποιητής, με τη σύζυγό του, Εύα, πραγματοποίησε το Δελφικό Φεστιβάλ στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειάς του για την αναβίωση της «Δελφικής Ιδέας». Ο Σικελιανός πίστευε ότι οι αρχές που διαμόρφωσαν τον κλασικό πολιτισμό, αν επανεξεταστούν, μπορούσαν να προσφέρουν πνευματική ανεξαρτησία και να λειτουργήσουν ως μέσο επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων.
Οι Δελφικές Γιορτές, με ένα φεστιβάλ θεάτρου, μουσικής, χορού, αθλητισμού και χειροτεχνίας, επικροτήθηκαν από τους κριτικούς και παρά την έλλειψη κρατικής βοήθειας, επαναλήφθηκαν τρία χρόνια αργότερα. Η αναβίωση στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε οριστικά λόγω του υπερβολικού κόστους οργάνωσης.
Όλα οδήγησαν σε οικονομική καταστροφή και χωρισμό του ζεύγους, με την Εύα Πάλμερ να εγκαθίσταται από τότε στην Αμερική. Αργότερα το 1940, παντρεύτηκε την Άννα Καραμάνη,
Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, ο Σικελιανός διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην πνευματική αντίσταση του λαού, με κορυφαία εκδήλωση το ποίημα και το λόγο που εκφώνησε στην κηδεία του Παλαμά στις 28 Φεβρουαρίου του 1943.
Ήταν πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, και μέλος του Ελληνοσοβιετικού Συνδέσμου.
Πέθανε στην Αθήνα στις 19 Ιουνίου 1951 έπειτα από πολυήμερη νοσηλεία,
----------------
Photo: Δελφικές Γιορτές, 1930, με τον Άγγελο Σικελιανό στο κέντρο της φωτογραφίας.

bottom of page