top of page
Writer's pictureAgni Katsioula

Coronation, στο σπίτι της Βασίλισσας

Updated: May 6, 2023

Τα #NotMyKing, #NotMyQueen τρεντάρουν ψηλά. Κάρολος, Καμίλα, παράτες, χρυσές άμαξες, αιματοβαμμένα διαμάντια, αποικιοκρατία, με τους Λονδρέζους να απολαμβάνουν φθηνά ποτά μέχρι να έρθει ο λογαριασμός της Στέψης

Ακούστε το podcast στο Spotify κάνοντας κλικ επάνω, ή στο podcasters κάτω

Δείτε το videocast στο YouTube κάνοντας κλικ κάτω

----------

Τριήμεροι εορτασμοί για το στέμμα του 74χρονου μονάρχη που φέρει την κωδική ονομασία “Operation Golden Orb”, Επιχείρηση Χρυσή Σφαίρα και που το κόστος πάνω από 100 εκατομμύρια λίρες, θα πληρώσει ο βρετανικός λαός. Μέχρι και στο μετρό με ηχογραφημένο μήνυμα μας καλωσορίζει ο Κάρολος για να φτιάξει την εικόνα του εμπνευσμένου “λαϊκού ηγέτη”. Το πολυπολιτισμικό Λονδίνο του ινδουιστή πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ και του μουσουλμάνου δημάρχου Σαντίκ Καν στολίστηκε εντυπωσιακά, με τους πολίτες να εκμεταλλεύονται τις εορταστικές προσφορές σε pub, εστιατόρια και μπαρ, να ξεχύνονται στα πάρκα να απολαμβάνουν πάρτι και εκδηλώσεις στις γειτονιές σαν να πρόκειται για τη Γιουροβίζιον. Τα παλάτια και τα μουσεία άνοιξαν ελεύθερα για το κοινό για να καταδείξουν λόγω της περίστασης την ιστορία και τους θησαυρούς τους.

** Το Queen's House, το σπίτι της βασίλισσας Άννας της Δανίας, στα Royal Museums του βασιλικού πάρκου Greenwich, κάτω από το Βασιλικό Αστεροσκοπείο, είναιένα θαυμαστό διαμάντι στις όχθες του Τάμεση με υπέροχη θέα που μας τοποθετεί βαθιά στον κόσμο της βρετανικής αυλής και ιστορίας. Εδώ εκτίθεται η σημαντική συλλογής από θαλάσσια έργα ζωγραφικής και πορτρέτα του 17ου έως 20ου αιώνα. Αυτή την εποχή μάλιστα μια μεγάλη έκθεση με τίτλο “The Van de Veldes: Greenwich, Art and the Sea” έχει απλωθεί στις μεγάλες αίθουσες του και μας δείχνει την άλλη πλευρά της θάλασσας αποτυπωμένη από τους Ολλανδούς Willem van de Velde the Elder και τον γιό του Willem van de Velde the Younger που έζησαν και δημιούργησαν στο σπίτι όταν τους παραχωρήθηκε σαν στούντιο από τον Κάρολο Β'. Θαυμαστό το έργο τους, απαθανάτισε, πλοία, ναυτική ζωή, ιστορικές ναυμαχίες και αιχμαλώτισε τις πολλές διαθέσεις του ωκεανού μέσα από πίνακες, ταπισερί, σκίτσα και σχέδια

Ο Βασιλιάς έχασε το στέμμα του! Ναι, ακόμα δεν το φόρεσε και το έχασε. Θα μου πείτε περίμενε πως και πως 70 και χρόνια για να το φορέσει… Έκανε ιώβεια υπομονή. Τόση μα τόση υπομονή, γι αυτό το στέμμα, που δεν του το έδινε με τίποτα η με... μακροημέρευση μαμά του Ελισάβετ. Έπρεπε να πεθάνει εκείνη για να μπορέσει να το κληρονομήσει εκείνος. Λες και η εκλιπούσα δεν θα άντεχε να το δει κι αυτό, να το ζήσει κι αυτό δηλαδή μαζί με τα άλλα.

Όμως σοβαρά τώρα, όπως και με τους προηγούμενους Βρετανούς βασιλιάδες, και σε αντίθεση με την εκλιπούσα Βασίλισσα Ελισάβετ, ο Κάρολος δεν φοράει στέμμα στα νομίσματα που κυκλοφορούν και παρουσιάζουν το πορτρέτο του. Αυτό βέβαια συμβαίνει επειδή είναι παράδοση ότι μόνο οι γυναίκες μονάρχες φορούν κορώνα στα νομίσματά τους, και αν κοιτάξουμε πίσω στην ιστορία μέσα από τα νομίσματα τα εκατοντάδες τελευταία χρόνια θα δούμε ακριβώς αυτό να συμβαίνει.

Βέβαια στα βρετανικά νομίσματα διακρίνουμε να υπάρχει ακόμα μια διαφορά. Ο Κάρολος κοιτάζει προς τα αριστερά, ενώ η μητέρα του κοίταζε προς τα δεξιά. Αυτό συμβαίνει καθώς πάλι λέει η παράδοση που κρατεί από το 1660 λέγεται, κάθε μονάρχης να κοιτάζει προς αντίθετες κατευθύνσεις από τον προκάτοχό του.

Δεν ξέρω, πραγματικά δεν ξέρω γιατί συμβαίνουν αυτά, δεν είμαι δα και ο Ζαμπούνης και νομίζω πως καθόλου δεν ενδιαφέρει και τους περισσότερους από εμάς. Αυτό που σίγουρα ενδιαφέρει τους Βρετανούς και όλους μας που τυχαίνει να ζούμε σε αυτόν τον τόπο είναι πως ξοδεύτηκαν πολλά χρήματα για το coronation, η στέψη του Καρόλου, δηλαδή για όλο αυτό που σχεδιαζόταν για χρόνια πριν με την κωδική ονομασία “Operation Golden Orb”, Επιχείρηση Χρυσή Σφαίρα!

Η επίσημη στέψη του Καρόλου του Γ’ λοιπόν, είναι μια τεράστια επιχείρηση που απλώνεται στην βρετανική πρωτεύουσα και που κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Ελισάβετ, πραγματοποιούνταν συναντήσεις προγραμματισμού για αυτή την περιβόητη Επιχείρηση Χρυσή Σφαίρα, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, στις οποίες συμμετείχαν, όχι μόνο εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της Εκκλησίας της Αγγλίας αλλά έπαιρναν μέρος και άνθρωποι από το προσωπικό του ενδιαφερόμενου Καρόλου.

Κι αν η στέψη της Βασίλισσας Ελισάβετ το 1953 κόστισε στους Βρετανούς φορολογούμενους 1,57 εκατομμύρια λίρες, η πλειονότητα των ειδικών που ξέρει περί τα οικονομικά καλά, πιστεύει ότι η στέψη του Κάρολου θα κοστίσει περίπου 100 εκατομμύρια £. Κάποιοι βέβαια εκτιμούν ότι το κόστος αυτό μπορεί να φτάσει τα 250 εκατομμύρια λίρες λόγω του υψηλού κόστους ασφαλείας.

Σε αντίθεση με τους γάμους τους, τους οποίους ευτυχώς τους πληρώνει η βασιλική οικογένεια, η στέψη είναι μια κρατική λειτουργία, επομένως οι φορολογούμενοι θα κλιθούν να πληρώνουν τον λογαριασμό. Ως κρατική εκδήλωση, λοιπόν θα πληρωθεί από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και φημολογείται ότι η εκδήλωση μπορεί να «κοπεί» λίγο, λόγω της οικονομικής κατάστασης και συγκυρίας. Το μόνο καλό που προκύπτει της στέψης του Σαββάτου 6 Μαΐου για τους εργαζόμενους, είναι πως δόθηκε αργία η Δευτέρα και έτσι οι “εορτασμοί” θα γίνουν τριήμεροι.

Στολισμοί, εορτασμοί, σύμβολα, διαμάντια και κορόνες, θρόνοι και χρυσοποίκιλτα υφάσματα. Γκλαμουριά και ιστορίες αποικιοκρατίας σε τρομερές αντιθέσεις καθώς βγαίνουν στην επιφάνεια λόγω της περίστασης όλα τα ιστορικά συμβάντα των κτήσεων και των αιματοβαμμένων πετραδιών από χώρες μακρινές που ανήκουν και πρέπει να προσκυνούν το στέμμα.

Γέμισε η πόλη από άκρου σε άκρο, σπίτια, καταστήματα, σχολεία, πάρκα, δρόμοι, σημαίες, αντικείμενα, με την μορφή του Καρόλου, ενός Καρόλου που δεν έχει καθόλου την δημοφιλία της μητέρας του παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των δημόσιων σχέσεων του να παρουσιαστεί με λαϊκό πρόσωπο και πρόσημο.

Μέχρι και στο μετρό μας εύχεται καλό τριήμερο με την φωνή του και μας υπενθυμίζει στο τέλος... “mind the gap”. Τα μίντια και οι εφημερίδες προβάλουν συνεχώς το γεγονός, η “φίρμα” και το “στέμμα” προσδοκά να κινηθεί η αγορά και φυσικά περιμένει πολλά κέρδη.

Πολυπολιτισμική η γηραιά Αλβιόνα, Ο Ινδουιστής πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ και ο μουσουλμάνος δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν φροντίζουν να λειτουργούν άψογα τα της τελετής και τα της πόλης, μέχρι και την “Stone of Destiny” την περίφημη Πέτρα του Πεπρωμένου από το κάστρο του Εδιμβούργου της Σκοτίας, μετέφερε για την τελετή ενθρόνισης ο ίδιος ο πακιστανικής καταγωγής Σκοτσέζος ηγέτης Χούμζα Γιουσάφ.

Η Πέτρα του Πεπρωμένου είναι ένα αρχαίο σύμβολο της μοναρχίας της Σκοτίας, που χρησιμοποιείται για αιώνες στις ενθρονίσεις των βασιλιάδων της. Θεωρείται ιερό αντικείμενο, χωρίς να είναι γνωστή η παλαιότερη προέλευσή του. Το 1296, όμως ο βασιλιάς Εδουάρδος Α' της Αγγλίας άρπαξε την πέτρα από τους Σκοτσέζους και την έβαλε σε νέο θρόνο στο Γουέστμινστερ.

Το 1950 την Πέτρα την απέσπασαν από το Γουέστμινστερ εθνικιστές Σκοτσέζοι αλλά βρέθηκε λίγους μήνες μετά. Το 1996 όμως πρόσφατα, μεταφέρθηκε και επέστρεψε μόνιμα στην Σκοτία. Σύμβολα από όλη την Κοινοπολιτεία μεταφέρθηκαν για να αποτίσουν τιμή στο νέο μονάρχη τους, θέλοντας και μη. Μπορεί να μην το καταλαβαίνουμε πραγματικά αλλά έτσι βαδίζουν τα πράγματα εδώ με τους... θεσμούς τους.

Και αν οι λάτρεις της βασιλείας μαζεύτηκαν και διανυκτερεύουν σε σκηνές που στήσανε εδώ και αρκετές μέρες γύρω από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και την διαδρομή που θα ακολουθήσει η βασιλική πομπή μέχρι το Αβαείο του Γουέστμινστερ, υπάρχουν και οι άλλοι που παίρνουν μέρος στη γιορτή και τα πάρτι γιατί το βλέπουν όλο αυτό το πανηγυράκι που στήθηκε κάτι σαν την Γιουροβίζιον.

Στους δρόμους πάντως και κατά μήκος της πορείας με τα βασιλικά άλογα να προηγούνται, τις διαμαντένιες και χρυσές άμαξες της στέψης, τους κανονιοβολισμούς και τα πάνω από 60 αεροπλάνα να ίπτανται, θα βρίσκονται περισσότεροι από 1.000 αντιμοναρχικοί λένε οι διοργανωτές τους με την ελπίδα να ακουστεί το μήνυμά τους: ο βασιλιάς Κάρολος, πρέπει να αντικατασταθεί από έναν εκλεγμένο, δημοκρατικό επικεφαλής του κράτους. Ναι, είναι αυτοί που πετούν αυγά στον Κάρολο, όταν τον πλησιάζουν...

Μειοψηφούν μεν, αλλά τα #ΝotΜyΚing και #ΝotΜyQueen χτυπούν πρώτες θέσεις στα κοινωνικά δίκτυα. Θέσεις όχι τόσο με πολιτικά κριτήρια αλλά περισσότερο αδιαφορίας θα λέγαμε, καθώς αφού έτσι κι αλλιώς υπάρχει η μοναρχία ως θεσμός, θα ήθελαν έναν εκσυγχρονισμό, μια νεωτερικότητα και στη θέση του 74χρονου Κάρολου, τον γιό του, τον νεαρό και διάδοχο του θρόνου 40χρονο Γουίλιαμ και την σύζυγό του Κέιτ αντί της 75χρονης Καμίλας.

Η βασιλική σύζυγος Καμίλα λοιπόν που θα στεφθεί βασίλισσα, με δόξα και τιμή δίπλα στον βασιλιά τους κι αυτό είναι βαρύ ας πούμε, καθώς την αντιπαθούν έκτος των άλλων και εξαιτίας της τραγικής Νταϊάνας, την πριγκίπισσα Νταϊάνα που είναι περίεργο πως την θυμούνται, πουλάει και την αναφέρουν μίντια και πλήθος ακόμα καθώς ήθελε και προσδοκούσε κατά τα λεγόμενά της να είναι παρά το διαζύγιό της με τον μελλοντικό βασιλιά “Βασίλισσα στις καρδιές του Λαού”.

Ιστορίες, παραμύθια με δράκους, βασιλόπουλα και κακές μάγισσες που ακούγαμε στα παιδικά μας χρόνια και πουλάνε ακόμα σαν παλιά σινερομάντζα, με τον Χάρι τον έτερο γιο της Νταϊάνας και του Κάρολου να βγάζει βιβλίο “Spear” και ντοκιμαντέρ στο Netflix μετά της συζύγου του Μέγκαν για να τα κονομήσει, αλλά να χάνει συνεχώς σε δημοφιλία σε σχέση με τον αδελφό του στους Βρετανούς και τους Αμερικάνους.

Το γεγονός είναι ένα βέβαια για όλους μας και όλοι μα όλοι το εκμεταλλευόμαστε. Το γεγονός για τις προσφορές, οι προσφορές με φθηνά ποτά και φαγητό σε όλες τις παμπ, τα εστιατόρια και τα μπαρ που έστησαν μεγάλες οθόνες και πάγκους έξω για την τελετή σα να παρακολουθούμε Μουντιάλ. Σίγουρα ξέρουν να το πουλάνε το γεγονός όπως επίσης γνωρίζουν τι πραγματικά θέλει ο μέσος άνθρωπος για να νοιώσει χαλαρός και ευτυχισμένος με φίλους και οικογένεια.

Θα ξεσαλώσει πάλι ο λαός για τον Βασιλιά του πριν κλιθεί να πληρώσει τον λογαριασμό. Το γενικό πρόγραμμα αναφέρει πως την πρώτη ημέρα θα γιορταστεί και θα γίνει η λαμπερή στέψη με τις μακροχρόνιες παραδόσεις και επιδείξεις πλούτου.

Η δεύτερη μέρα η Κυριακή εκτός από την μεγάλη ειδική Συναυλία Στέψης με λαμπερούς καλλιτέχνες που μεταδίδεται ζωντανά από το BBC από το Κάστρο του Ουίνδσορ είναι και η μέρα που γίνεται σε όλους τους δρόμους, τις γειτονιές και στα μεγάλα πάρκα που ξεχύνεται για να γιορτάσει ο κόσμος το Coronation Big Lunch, στο οποίο οι γείτονες και οι κοινότητες καλούνται να μοιραστούν φαγητό και διασκέδαση σε μεγάλα πάρτι για να συσφιχθούν οι σχέσεις.

Την τρίτη μέρα τη Δευτέρα οι πολίτες προσκαλούνται να λάβουν μέρος στο “The Big Help Out”, το οποίο ενθαρρύνει τους ανθρώπους να δοκιμάσουν τον εθελοντισμό σε οργανώσεις και φιλανθρωπίες ώστε να συμμετάσχουν στο έργο που αναλαμβάνεται συλλογικά για την υποστήριξη των περιοχών τους.

Όλα για τον λαό που πρέπει να ζητωκραυγάζει God Save The King σε δρόμους, πλατείες με σημαιάκια και να νοιώθει χαλαρά και ευτυχισμένος απολαμβάνοντας τον μαγιάτικο ήλιο γιορτάζοντας στα βασιλικά πάρκα.

Το πάρκο του Greenwich στο νοτιοανατολικό Λονδίνο είναι ένας από τους μεγαλύτερους χώρους πράσινου στην αχανή Μητρόπολη. Είναι ένα από τα Βασιλικά πάρκα του Λονδίνου, τεράστιο με 180 στρέμματα και αποτελεί μέρος του Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς του Γκρίνουιτς. Η θέα του εκπληκτική καθώς βλέπει στον ποταμό Τάμεση, το Isle of Dogs και την πόλη του Λονδίνου πανοραμικά. Είναι ένας εκπληκτικός συνδυασμός τοπίων του 17ου αιώνα, εκπληκτικών κήπων και πλούσιας ιστορίας που χρονολογείται από τη ρωμαϊκή εποχή και σε περιπτώσεις αργιών και εορτασμών γεμίζει κόσμο και εκδηλώσεις.

Περίπου στο κέντρο, στην κορυφή του λόφου, βρίσκεται το Βασιλικό Αστεροσκοπείο. Διάσπαρτα κτίσματα στην αχανή έκταση, με ανηφοριές και ρεματιές να σου δημιουργούν μια καταπληκτική αίσθηση από τον τελείως επίπεδο τόπο που είναι το Λονδίνο.

Το Γκρίνουιτς είχε βασιλικές διασυνδέσεις από τον ένατο αιώνα, αλλά ήταν οι Tudors που έβαλαν πραγματικά το Παλάτι του Γκρίνουιτς στον κέντρο. Η παραποτάμια τοποθεσία του δήμου, οι προστατευμένοι κυνηγότοποι και η απόσταση από τα πλήθη το έκαναν το ιδανικό μέρος για βασιλιάδες και βασίλισσες που ήλπιζαν να ξεφύγουν από τα πλήθη του Λονδίνου. Τόσο ο Ερρίκος VIII όσο και η Ελισάβετ Α' γεννήθηκαν εδώ, και ο Κάρολος Β' ίδρυσε το Βασιλικό Αστεροσκοπείο αλλά και πολλοί άλλοι μονάρχες άφησαν το στίγμα τους σε αυτήν την ιστορική περιοχή.

Το χαμηλότερο επίπεδο βρίσκεται στα βόρεια με μια απότομη κατηφόρα να σε φέρνει πιο κοντά στο Εθνικό Ναυτικό Μουσείο, το περίφημο Queen's House και πέρα από αυτά, τον Τάμεση.

Το Queen's House στο Γκρίνουιτς / Greenwich είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά κτίρια της Μεγάλης Βρετανίας. Είναι η πρώτη Cassical βίλα που χτίστηκε στην Αγγλία, και ήταν πολύ διαφορετικό από τα παραδοσιακά στυλ Tudor και Gothic που υπήρχαν πριν.

Στον αρχιτέκτονα Inigo Jones ανατέθηκε να σχεδιάσει το κτίριο το 1616 από την Άννα της Δανίας / Anne of Denmark, τη σύζυγο του Ιάκωβου Α' / James I’. Λέγεται πως ήταν ένα δώρο από τον Βασιλιά προς την σύζυγό του, καθώς ορκίστηκε πως δεν της κρατά κακία, όταν εκείνη πυροβόλησε κατά λάθος ένα από τα αγαπημένα του σκυλιά κατά τη διάρκεια ενός κυνηγιού.

Στην καρδιά του κτιρίου από το ισόγειο, ανηφορίζει προς τα ουράνια η πρώτη χωρίς στηρίγματα, γεωμετρική, σπειροειδής σκάλα στη Βρετανία, που αποτελεί το κόσμημα στο αρχιτεκτονικό στέμμα του The Queen's House καθώς είναι διακοσμημένη με τις φημισμένες μπλε τουλίπες. Η απουσία κεντρικής δομής στήριξης επιτρέπει την ανεμπόδιστη θέα προς τα πάνω μέσα από το κέντρο της σκάλας. Ο σχεδιασμός των Tulip Stairs εμπνεύστηκε από ένα βενετσιάνικο μοντέλο. Πρόβολοι στους τοίχους στηρίζουν τις σκάλες, με κάθε σκαλοπάτι να ακουμπά στο κάτω.

Η εκπληκτική κομψότητα της δομής από σφυρήλατο σίδερο ενισχύεται από την ιδιαίτερη απόχρωση του μπλε χρώματος, το οποίο κατασκευάστηκε από θρυμματισμένο γυαλί. Η μπλε απόχρωση δημιουργεί μια εντυπωσιακή αντίθεση με το άσπιλο λευκό των σκαλοπατιών και των τοίχων, και τα στυλιζαρισμένα λουλούδια στο κιγκλίδωμα δίνουν το όνομά τους στη σκάλα. Το 1966, οι Tulip Stairs κέρδισαν μια διαφορετική φήμη βέβαια. Στη σκάλα εντοπίστηκαν φαντάσματα! Ο Καναδός συνταξιούχος αιδεσιμότατος R. W. Hardy και η σύζυγός του επισκέπτονταν το Queen's House και τράβηξαν μερικές φωτογραφίες από τις σκάλες. Όταν επέστρεψαν στο σπίτι τους και εμφάνισαν τις φωτογραφίες, ανακάλυψαν ότι σε μία από αυτές είχαν απαθανατίσει μια ιδιαίτερα ανατριχιαστική εικόνα. Η φωτογραφία φαίνεται να δείχνει μια καλυμμένη φασματική φιγούρα να σκαρφαλώνει τις σκάλες, πιθανώς αναζητώντας μια δεύτερη φιγούρα!

Ο αιδεσιμότατος και η σύζυγός του υποστήριξαν ότι κανείς δεν ανέβαινε τις σκάλες όταν τραβήχτηκε η φωτογραφία. Ακολούθησε έρευνα για να προσδιοριστεί η φύση της εικόνας, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης από εμπειρογνώμονα του αρνητικού για να αποκλειστεί η παραβίαση, αλλά δεν βρέθηκε τίποτα που να εξηγεί την περίεργη φωτογραφία. Το μυστήριο παραμένει.

Χρησιμοποιείται τώρα κυρίως για την έκθεση της σημαντικής συλλογής του Μουσείου από θαλάσσια έργα ζωγραφικής και πορτρέτα του 17ου έως 20ου αιώνα. Το The Queen's House σήμερα φιλοξενεί μια απίστευτη συλλογή έργων τέχνης, με έργα καλλιτεχνών όπως οι Canaletto, Rembrandt και Gainsborough..

Αυτή την εποχή μια μεγάλη έκθεση με τίτλο “The Van de Veldes: Greenwich, Art and the Sea” έχει απλωθεί στις μεγάλες αίθουσες του και μας δείχνει την άλλη πλευρά της θάλασσας.

Τον χειμώνα του 1672-73, δύο διάσημοι Ολλανδοί καλλιτέχνες έφτασαν στο Λονδίνο. Ο Willem van de Velde the Elder (ο Πρεσβύτερος, 1611-1693) ο οποίος ήταν διάσημος για τα εξαιρετικά ακριβή του σχέδια με πλοία και τη ναυτική ζωή. Ήταν από εκείνους τους δημιουργούς που θα πήγαινε ακόμη και ο ίδιος στη θάλασσα, με το χαρτί στο χέρι, για να απαθανατίσει ναυμαχίες καθώς μαίνονταν.

Ο γιος του, Willem van de Velde the Younger, (ο νεότερος, 1633-1707), ήταν πολύ διάσημος ζωγράφος. Δημιουργεί εξαιρετικά από ήρεμες παράκτιες σκηνές μέχρι σφοδρές καταιγίδες. Το απίθανο έργο του αιχμαλώτισε τις πολλές διαθέσεις του ωκεανού.

Ο βασιλιάς Κάρολος Β' τους πρόσφερε ένα χώρο στούντιο στο Queen's House στο Γκρίνουιτς. Εδώ δούλεψαν, δημιουργώντας βασιλικές παραγγελίες, υπέροχους πίνακες και ταπισερί, καθώς και χιλιάδες λεπτομερή σκίτσα και σχέδια.

Μετά από 350 χρόνια από την πρώτη άφιξή τους στην Αγγλία, το Queen's House γίνεται και πάλι ένα φιλόξενο σπίτι για τους Van de Veldes. Η έκθεση ακολουθεί το ταξίδι αυτών των μεταναστών καλλιτεχνών και εξερευνά τον τρόπο που άλλαξαν την πορεία της βρετανικής ναυτικής τέχνης. Αυτό που κάνει αυτή την έκθεση ξεχωριστή είναι ότι δείχνει τα έργα ακριβώς στο περιβάλλον όπου μερικά από αυτά δημιουργήθηκαν.

Το πρώτο μεγάλο έργο που συναντάμε είναι μια τεράστια ταπισερί, “The Burning of the Royal James at the Battle of Solebay”. Η πραγματική εικόνα από την οποία κατασκευάστηκε η ταπετσαρία δημιουργήθηκε στο Queen's House και μπορεί να είχε κρεμαστεί για πρώτη φορά ακριβώς στο ίδιο σημείο. Το χρώμα της ξεθωριάζει λίγο. Είναι μια προσπάθεια με προοπτική που μοιάζει σαν να έχει ξεβράσει το χρώμα με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο το περίγραμμα, με τα υπέροχα σχέδια, είναι τρομερά εντυπωσιακό. Περιγράφει μια μάχη στην οποία συμμετείχε ο μελλοντικός βασιλιάς Ιάκωβος Β' και της οποίας ο Van de Velde ο Πρεσβύτερος ήταν μάρτυρας. υπάρχει ένα συναρπαστικό μικρό σκίτσο δίπλα, όπου ο Ιάκωβος περιγράφει το σχέδιο του στόλου, με σημειώσεις του καλλιτέχνη.

Ο πατέρας Van de Velde στις απεικονίσεις των ναυμαχιών φαίνεται να σκιαγραφεί σε πρώτο πλάνο. Σε ένα μακρόστενο σχέδιο, δείχνει το δικό του μικρό σκάφος που επισκιάζεται από τα μεγάλα πολεμικά πλοία, καθώς σημειώνει ότι τους απέφευγε μόνο με κάποια δυσκολία.

Ήταν ένας πραγματικός πολεμικός καλλιτέχνης-ανταποκριτής, ενώ ο νεότερος είναι πιο γνωστός από τον πατέρα του και η δουλειά του έχει ιδιαίτερη γοητεία. Τα σκίτσα των Ολλανδών γυναικών και αγροτών είναι ανθρώπινα και συναρπαστικά.

Σε ένα έργο του δύο γυναίκες με σάλι κάθονται αναπαυτικά με την πλάτη τους προς τον θεατή, μια απροσδόκητα όμορφη προοπτική. Είναι καταπληκτικό το πόσο εντυπωσιακά δημιουργεί την προβολή του ορίζοντά. Βλέπουμε έκπληκτοι με πόση μαεστρία σε ένα άλλο έργο του, η ανθρώπινη δραστηριότητα στο κάτω μέρος του καμβά μειώνεται από τη μεγάλη έκταση του συννεφιασμένου ουρανού από πάνω.

Ο Willem van de Velde ο νεότερος εργαζόταν σε λάδια, χρησιμοποιώντας συχνά τα εξαιρετικά λεπτομερή σχέδια του πατέρα του ως αρχικό υλικό. Συνεργάστηκε στενά με τον πατέρα του, δημιουργώντας τους καταπληκτικούς δραματικούς, ατμοσφαιρικούς πίνακες, ιδιαίτερα τα τοπία της καταιγίδας που απευθύνονταν στην αγγλική αγορά. Αυτά τα έργα καθιέρωσαν τη φήμη του ως έναν από τους κορυφαίους ζωγράφους του δέκατου έβδομου αιώνα

Τα εργαστήρια ζωγραφικής των Van de Veldes ουσιαστικά καθιέρωσε τη θαλάσσια ζωγραφική ως ζωτικό σκέλος της βρετανικής τέχνης και της πολιτιστικής ταυτότητας. Πολύ μετά το θάνατό τους, οι Van de Veldes ενέπνευσαν αμέτρητες γενιές καλλιτεχνών, συμπεριλαμβανομένου του J.M.W. Turner, ο οποίος ήταν μάλιστα συλλέκτης μιας σειράς σχεδίων των Van de Velde.

Για είκοσι χρόνια, οι Van de Veldes έφεραν την επανάσταση στη ζωγραφική με θαλασσινά θέματα στη Βρετανία και καθιέρωσαν ένα είδος που παραμένει ζωντανό μέχρι σήμερα. Εξετάζοντας προσεκτικά τις τεχνικές και τα υλικά που χρησιμοποίησαν ως ομάδα πατέρας και γιος, καθώς και το φυσικό περιβάλλον στο οποίο εργάστηκαν, αυτή η έκθεση εξηγεί όχι μόνο γιατί ήταν δύο από τους πιο αξιόλογους καλλιτέχνες, αλλά και τον τρόπο που δημιούργησαν τα φανταστικά έργα τους.

Ένα από τα πιο σημαντικά αντικείμενα της έκθεσης επίσης είναι ο πρόσφατα συντηρημένος πίνακας, “A Royal Visit to the Fleet”. Δουλεύτηκε στο στούντιο τους στο Queen's House τη δεκαετία του 1670 και, σε πλάτος σχεδόν τέσσερα μέτρα, ήταν το μεγαλύτερο θαλασσινό τοπίο που είχε ζωγραφίσει ο Van de Velde ο νεότερος μέχρι σήμερα. Η κλίμακα του πίνακα σε συνδυασμό με τη χαμηλή οπτική γωνία του προσδίδει μια δραματική, πανοραμική οπτική. Μετά από δύο χρόνια συντήρησης, αυτός ο επιβλητικός πίνακας δείχνει γιατί η κληρονομιά του Van de Veldes βοήθησε στον καθορισμό της αγγλικής θαλάσσιας ζωγραφικής για τα επόμενα διακόσια χρόνια.

Λεπτά και πνευματώδη τα έργα τους, τα πλοία απεικονίζονται με σχεδόν φωτογραφική ακρίβεια και είναι οι πιο ακριβείς οδηγοί που είναι διαθέσιμοι για την εμφάνιση των πλοίων του 17ου αιώνα.

Τα Βασιλικά Μουσεία εδώ στο Γκρίνουιτς λοιπόν, φιλοξενούν τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του Van de Veldes στον κόσμο, όπως πίνακες και ελαιογραφίες, ταπισερί, καθώς και σχεδόν 1500 σχέδια. Μια επιλογή από τα σχέδια εκτίθενται εδώ. Αυτά τα σχέδια, εκπληκτικά έργα τέχνης αποκαλύπτουν επίσης πώς οι Van de Veldes ετοίμαζαν μεγαλύτερα κομμάτια, συναλλάσσονταν με άλλους καλλιτέχνες και δίδαξαν την πολύτιμη τέχνη τους στην επόμενη γενιά.

Η έκθεση συμπίπτει χρονικά με τις εκδηλώσεις και τους εορτασμούς για την στέψη του Κάρολου του Τρίτου, και το Queen's House φιλοξενεί βασιλικά μέλη για περισσότερα από 500 χρόνια. Τη Δευτέρα μάλιστα που είναι η τρίτη μέρα των εκδηλώσεων, οι Sea Cadets (Ναύτες Δόκιμοι) στο Γκρίνουιτς θα επιχειρήσουν να σπάσουν το Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες για το «World’s Largest Boatswain’s Call Lesson». Εκατοντάδες δόκιμοι ανταποκρίθηκαν, στην πρόκληση και θα παρουσιαστούν με τις ναυτικές σφυρίχτρες τους!

Σίγουρα πρόκειται για ένα μοναδικό γεγονός στην στην χωροχρονική γραμμή της Ιστορίας. Ένα γεγονός που όπως και το Jubilee για τα 70 χρόνια βασιλείας της εκλιπούσας Ελισάβετ που γιορτάστηκαν τον περασμένο Ιούνιο, συμβαίνει μια φορά στη ζωή και σίγουρα θα διδάσκεται στα σχολεία αυτής της χώρας στα οποία θα τοποθετηθεί το πορτρέτο του νέου Βασιλιά και θα αναφέρεται σαν ιστορικό παγκόσμιο γεγονός.

Κι έτσι λοιπόν με αυτά και με εκείνα ο Κάρολος γίνεται Βασιλιάς εν χορδαίς και οργάνοις και σίγουρα όπως τελειώνουν τα παραμύθια θα πούμε πως ζήσανε αυτοί καλά, αλλά το θέμα είναι για το αν θα ζήσουμε κι εμείς καλύτερα που καλούμαστε να πληρώνουμε τους λογαριασμούς τους και τους λογαριασμούς της κάθε εξουσίας, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου μας...

-----------

**Πληροφορίες για τις εκδηλώσεις της στέψης και την βασιλική οικογένεια μπορείτε να διαβάσετε στην επίσημη ιστοσελίδα τους εδώ: https://www.royal.uk/

**Πληροφορίες για τα Μουσεία στο Greenwich και τις εκδηλώσεις τους μπορείτε να βρείτε εδώ: https://www.rmg.co.uk/

** Πληροφορίες για την έκθεση “The Van de Veldes: Greenwich, Art and the Sea” στο Queen's House μπορείτε να βρείτε εδώ: https://www.rmg.co.uk/whats-on/queens-house/van-de-veldes-art-exhibition

---------

**Photo: PARIS BRENTAS, A.KATSIOULA

Comments


bottom of page