Ψυχεδελικά πουά, κρυστάλλινοι κόσμοι, ρομπότ και πολυτέλεια
- Agni Katsioula
- Feb 25, 2023
- 10 min read
Updated: Feb 27, 2023
Yayoi Kusama / Γιαγιόι Κουσάμα: Η 94χρονη Γιαπωνέζα μάστερ συνεχίζει να μας σαγηνεύει στα Harrods και την Bond Street για την Louis Vuitton, αλλά και στην Tate Modern με το άπειρο και τις αντανακλάσεις
Ακούστε το podcast στο Spotify κάνοντας κλικ επάνω, ή στο Anchor.fm κάτω
Δείτε το videocast στο YouTube κάνοντας κλικ κάτω


Πολύχρωμες σταγόνες μπογιάς, ζωγραφισμένες κουκίδες επαναλαμβανόμενες στο άπειρο, το πολύχρωμο και καθηλωτικό σύμπαν της αειθαλούς Yayoi κυρίευσε το Λονδίνο. Η συνεργασία με τον γαλλικό οίκο μπορεί να ξεκίνησε το 2012 αλλά φέτος οι συναρπαστικές πινελιές της μπήκαν και έντυσαν 450 από τα ακριβά προϊόντα του μετατρέποντας τα σε ιδιότυπα καλλιτεχνήματα. 27 βιτρίνες στα Harrods και το εμβληματικό εξωτερικό του καταστήματος έγιναν καμβάς για τα έργα της. Οι ρεαλιστικές ρομποτικές εκδόσεις τηςεικαστικού στο πολυκατάστημα αλλά και στο επίσημο κατάστημα της Vuitton στο κέντρο, είναι ένα καλά μελετημένο τέχνασμα μάρκετινγκ που όμως αποτελεί μια εκπληκτική εμπειρία τέχνης. Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στους δρόμους και πολλοί είναι εκείνοι που κατηγορούν το στούντιό της για υπερβολική εμπορική εκμετάλλευση της φήμης της, η μεγάλη Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας συνεχίζει να παρουσιάζει και να μας μαγεύει στις συναρπαστικές εγκαταστάσεις της θρυλικής δημιουργού με το μοναδικό όραμα των ατελείωτων καθρεφτισμάτων της στην έκθεση με τίτλο «Yayoi Kusama: Infinity Mirror Rooms». Αιωρήσεις σε καλειδοσκοπικά σύμπαντα με βιωματική τέχνη που θα συνεχίζει να μας σαγηνεύει και να μας συναρπάζει

Είναι καταπληκτικό πόσο γρήγορα κυλάει ο χρόνος. Σβήνει ο χειμώνας και οδεύουμε ολοταχώς για την ασυγκράτητη άνοιξη.
Ξυπνά η φύση και το μεγάλο νησί ξεμουδιάζει. Η Βρετανική πρωτεύουσα σταθερά κινείται σε ρυθμούς καθημερινότητας. Μετά από δύο χρόνια εγκλεισμού λόγω της πανδημίας και με ένα σκληρό οικονομικό χειμώνα φέτος, οι Λονδρέζοι κινούνται με ευχαρίστηση σε όλα τα πλάτη της βρετανικής πρωτεύουσας απολαμβάνοντας τις «παραδοσιακές» συνήθειές τους. Οι παμπ γεμίζουν, τα πάρκα ασφυκτιούν και τα γυμναστήρια «αναστενάζουν».

Τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και καταστήματα του κέντρου γέμισαν πελάτες, και τα πλήθη των τουριστών γύρισαν και συνωστίζονται στους δρόμους του Λονδίνου με τα σελφοκόνταρα συνεχώς σε ανάταση σε όλα τα δημοφιλή σημεία.
Μουσεία, γκαλερί, πλατείες, πάρκα, δρόμοι όλα γεμίζουν κόσμο, κόσμο και τέχνη που τόσο είχαμε στερηθεί.
Η τέχνη! Ενα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής στο πολυπολιτισμικό Λονδίνο που την συναντάς καθημερινά, σε όλες της τις εκφάνσεις και βαθμούς κάθε δευτερόλεπτο στην κατά τα άλλα θορυβώδη ζωή της πόλης.
Εδώ και κάποια χρόνια ακόμα και το μεγάλο κατάστημα γνωστής σουηδικής εταιρείας στο Νόρθ Γκρίνουιτς, προχωρώντας στην έξοδο λίγο πριν τα ταμεία με έκπληξη και ευχαρίστηση διαπιστώνεις πως έχουν δημιουργήσει έναν μικρό χώρο, μια μικρή σκοτεινή εσοχή που την έχουν «ντύσει» με καθρέφτες δημιουργώντας έναν άπειρο χώρο με το πολλαπλό είδωλο καλοσχεδιασμένου, μοντέρνου φωτιστικού τους να «φεύγει μακρυά». Το στιγμιαίο αυτό «ταξίδι» σε συνεπαίρνει και σε χαλαρώνει παρά την κατάσταση... εγρήγορσης που βρίσκεσαι λόγω της «διαδικασίας» αγορών των καταναλωτικών αγαθών και του Γολγοθά της ατέλειωτης ουράς προς τα ταμεία.

Φωτογραφίες, σέλφι, και ποστάρισμα στα σόσιαλ με την σκέψη βέβαια να πηγαίνει αυτόματα στην υπέροχη γιαπωνέζα δημιουργό Yayoi Kusama, (Γιαγιόι Κουσάμα, 22 Μαρτίου 1929) και τα απίθανα έργα της με τους αντικαθρεφτισμούς. Η σειρά εγκαταστάσεων «Infinity Mirrors» είναι ξακουστή καθώς δημιουργεί σαγηνευτικούς κόσμους ψευδαίσθησης του απείρου.
Η καλή μας η Yayoi! Η δική μας Yayoi! Γεννημένη στο Ματσουμότο της Ιαπωνίας, η Kusama απέκτησε παγκόσμια προβολή στη δεκαετία του 1960 στη Νέα Υόρκη με την ευρεία δημιουργική πρακτική της που περιλαμβάνει εγκατάσταση, ζωγραφική, γλυπτική, σχέδιο μόδας και γραφή. Είναι γνωστή στο ευρύ κοινό από τα γλυπτά της, τις κολοκύθες της και την ζωγραφική με πουά. Αχ, αυτά τα ολόχρωμα πουά της που μας ξελογιάζουν!
Ολοι μα όλοι την απολαμβάνουμε να ενσωματώνεται μέσα στις δημιουργίες της με τα έντονα χρώματα. Το 1965 χρησιμοποίησε για πρώτη φορά στα έργα της καθρέφτες και μετέτρεψε τους πίνακές της σε μια αντιληπτική εμπειρία.

Ανάμεσα στο 1962-1964 η Kusama δημιούργησε γλυπτά γεμίζοντας και ράβοντας αντικείμενα και έπιπλα. Εκανε μια προσπάθεια να δημιουργήσει παραισθησιογόνες σκηνές και φαλλικές επιφάνειες. Η σωματική της καταπόνηση όμως υπήρξε πολύ μεγάλη, για να δώσει μεγάλη έκταση στις επιφάνειες των εγκαταστάσεων της. Για το βάθος στα έργα της λοιπόν άρχισε να χρησιμοποιεί καθρέφτες και πέτυχε την πολλαπλή επανάληψη του χώρου. Οι αντανακλάσεις της επέτρεψαν να ξεπεράσει τους φυσικούς περιορισμούς και δημιούργησε μια συμμετοχική εμπειρία με το κοινό που περιδιαβαίνει στις εγκαταστάσεις της.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης «Kusama’s Peep Show» το 1966 κάνοντας αίσθηση με τους πολλαπλούς καθρέφτες μοιράστηκαν κονκάρδες που ανέγραφαν «Love Forever». Για κείνη η έννοια «Αγάπη για πάντα» ανήκει στα πολιτικά δικαιώματα, τη σεξουαλική απελευθέρωση, το αντιπολεμικό κίνημα και στις ομάδες των ακτιβιστών, των κινημάτων της δεκαετίας του ‘60 όπου υπήρξε ενεργό μέλος. Η αγάπη! Μεγάλη λέξη και έννοια!

Και οι κολοκύθες; Τι είναι αλήθεια οι κολοκύθες της; Οι αγαπημένες κολοκύθες, έρχονται βαθιά από την ψυχή των παιδικών της χρόνων. Η οικογένεια της Kusama καλλιεργούσε φυτά και εμπορεύονταν σπόρους για να ζήσει. Εκείνη είδε για πρώτη φορά κολοκύθα στο κτήμα του παππού της όταν μικρό παιδί τον επισκέφτηκε. Εντυπωσιάστηκε που την είδε φωλιασμένη ανάμεσα στα φυτά, μεγαλόσχημη και ασυνήθιστα μεγαλωμένη. Από τότε προσελκύεται από την γοητευτική και πλούσια φόρμα της και την άμορφη, ανεπιτήδευτη, οργανική μορφή της.
Εμφανίζεται πρώιμα στα σχέδιά της από τα τέλη της δεκαετίας του 1940 και επανειλημμένα στους πίνακες, τα γλυπτά, τα σχέδια και τις εγκαταστάσεις της. Μια αρχική αίθουσα με κάτοπτρα και κολοκύθες δημιουργείται το 1991 και παρουσιάζεται το 1993 στην Μπιενάλε της Βενετίας. Οι εγκαταστάσεις της με τις λαμπερές κολοκύθες, διακοσμημένες με τα πουά (polka dot) -σήμα κατατεθέν για την καλλιτέχνιδα- σε μεταφέρουν σε έναν άπειρα επαναλαμβανόμενο χώρο.

Οι κουκίδες; Τι συμβαίνει με όλες αυτές τις κουκίδες, τα πουά που υπάρχουν στα έργα της και το μυαλό της; Η Yayoi αφηγείται την ιστορία και περιγράφει τον κόσμο της με τις κουκίδες. Οταν ήταν μικρό κορίτσι είχε μια παραίσθηση που την τρόμαξε πολύ. Ήταν σε ένα χωράφι με λουλούδια όταν όλα άρχισαν να της μιλάνε! Τα κεφάλια των λουλουδιών ήταν σαν “κουκκίδες” που προχωρούσαν και βρίσκονταν παντού, μέχρι εκεί που μπορούσε να δει, και ένιωθε σαν να εξαφανιζόταν, να γινόταν ένα με το περιβάλλον, ή όπως το αποκαλεί έγινε «αυτοεξαφανιζόμενη», ενσωματώθηκε μέσα σε αυτό το πεδίο των ατελείωτων κουκκίδων. Αυτή η παράξενη εμπειρία λοιπόν, επηρέασε το μεγαλύτερο μέρος της μεταγενέστερης δουλειάς της, έγινε το σημάδι της αναγνώρισης.
Προσθέτοντας στρογγυλά σημάδια και κουκκίδες στους πίνακές της, τα σχέδια, τα αντικείμενα και τα ρούχα της, νιώθει σαν να τα κάνει -αλλά και τον εαυτό της- να “λιώσουν” όλα σε ένα μοτίβο στο μεγαλύτερο σύμπαν και να γίνουν μέρος του. Είπε με τα δικά της λόγια αυτό που οραματίζεται στο έργο της: «Η γη μας είναι μόνο μια κουκίδα ανάμεσα σε ένα εκατομμύριο αστέρια στον κόσμο. Τα πουά είναι ένας δρόμος προς το άπειρο. Όταν “ντύνουμε” τη φύση και το σώμα μας με πουά, γινόμαστε μέρος της ενότητας του περιβάλλοντός μας».

Το είπε και το έκανε και ξαφνικά αυτόν τον τελευταίο καιρό, λάμπρυνε τις μέρες μας εδώ στο Λονδίνο. Γέμισε η πόλη με χρωματιστά πουά! Όπου και να στρέψεις το βλέμμα διαφημιστικά ταμπλό, το μετρό, τα λεωφορεία γέμισαν κουκίδες με την καμπάνια του πολυτελούς οίκου Louis Vuitton που διαλαλεί την νέα συνεργασία με την αειθαλή δημιουργό.

Ο κόσμος μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχει καταληφθεί από τον πυρετό που λέγεται Yayoi Kusama. Τα έργα της μπορεί να πωλούνται για πολλά εκατομμύρια, μα τα πουά της υπάρχουν παντού, από μπλουζάκια και πετσέτες, μέχρι αδιάβροχα και σετ τσαγιού. Όμως τώρα μετά την συνεργασία με τον γαλλικό οίκο οι πουά θερμοκρασίες και οι πωλήσεις χτύπησαν κόκκινο.

Η πρώτη τους συνεργασία Kusama-Vuitton, ξεκίνησε το 2012, με αυτή την τωρινή δεύτερη φορά να γίνεται η μεγαλύτερη συνεργασία σε βάθος με έναν μόνο καλλιτέχνη της Louis Vuitton μέχρι σήμερα. Ναι, 450 κομμάτια του οίκου φέρουν την υπογραφή της 94χρονης Yayoi.
Η καμπάνια τεράστια, παγκόσμια και μάλιστα με όλα τα μέσα και σε όλα τα μέσα. Είναι πραγματικά περίεργο να το βλέπεις, καθώς τα ακριβά προϊόντα απευθύνονται σε υψηλά εισοδήματα, δεν στοχεύουν καν την μεσαία τάξη και την πλειοψηφία των καταναλωτών.
Η Louis Vuitton “έντυσε” εντυπωσιακά όλα τα καταστήματά της σε ολόκληρο τον κόσμο με τις διάσημες πολύχρωμες κουκίδες της καλλιτέχνιδας και με τα ολόχρωμα έργα της.

Γιορτάζοντας λοιπόν αυτή την πολύχρωμη συνεργασία, έφερε ένα συναρπαστικό φεστιβάλ Kusama στο εμβληματικό πολυκατάστημα Harrods εδώ στο κέντρο του Λονδίνου. Οι πολύχρωμες σταγόνες μπογιάς, το πολύχρωμο και καθηλωτικό όραμα της κατέλαβε κάθε γωνιά του. Το εμβληματικό εξωτερικό του πολυκαταστήματος έχει γίνει καμβάς και ένα τεραστίων διαστάσεων γλυπτό άγαλμα με την αναγνωρίσιμη φιγούρα στέκει με το πινέλο της και μεθοδικά, μπορούμε να πούμε προσεκτικά, ζωγραφίζει σε όλο το ύψος του κτιρίου από την πλευρά του πλαϊνού πεζόδρομου.
Εκπληκτικό θέαμα πραγματικά, με πλήθη κόσμου να συνωστίζονται για τις γνωστές φωτογραφίες, σέλφι, βιντεοκλήσεις και ζωντανές μεταδόσεις στα σόσιαλ. Μα η έκπληξη δεν είναι μόνο αυτή. Στο επίπεδο του δρόμου, 27 βιτρίνες, μάλιστα 27 βιτρίνες, ολόκληρο το τετράγωνο, είναι αφιερωμένες στη συλλογή του οίκου. Τα προϊόντα σε καλαίσθητα περιβάλλοντα πνιγμένα στα πουά, προβολές με την υπέροχη πολύχρωμη φιγούρα της εικαστικού σε διάφορα πολύχρωμα φόντα να δημιουργεί, να παράγει τέχνη, να ποτίζει τις κολοκύθες της, να κάνει τις εργασίες της. Η Yayoi βρίσκεται παντού! Σχεδόν ολοζώντανη!

Και ναι, σε μια βιτρίνα στην Brompton νομίζεις πως είναι ολοζώντανη η ίδια η δημιουργός που ζωγραφίζει πίσω από το τζάμι τις κουκίδες της. Ακριβώς όπως και στο επίσημο κατάστημα της Vuitton στην Bond Street! Ρεαλιστικές ρομποτικές εκδόσεις της εικαστικού κουνούν καλοπροαίρετα τα χέρια τους και χαμογελούν αμήχανα κοιτώντας τα πλήθη που συγκεντρώνονται έξω από το τζάμι.

Αυτές οι animatronic εκδόσεις με το άδειο βλέμμα μιας αγαπημένης φιγούρας μερικές φορές σε κάνει να αισθάνεσαι άβολα, όμως συνειδητοποιείς πως είναι τόσο αγαπητή και οικεία που σχεδόν όλοι την γνωρίζουν και την αναγνωρίζουν, την αποκαλούν με το μικρό της όνομα, καθώς περιμένουν να κινηθεί για το πολυπόθητο βίντεο. Οχι, δεν ενδιαφέρουν τόσο τα ακριβά προϊόντα, με την Yayoi που ζωγραφίζει όλοι τρέχουν να φωτογραφηθούν!
Οι βιτρίνες στην Bond Street (επάνω), στα Harrods (κάτω).
Όλη αυτή η “υπερκατανάλωση”, η “υπερπροβολή” της Yayoi και της Vuitton φέρνει την συζήτηση στο στούντιό της καθώς πολλοί είναι εκείνοι που τους “κατηγορούν” για την υπέρ του δέοντος εμπορική εκμετάλλευση της φήμης και του ονόματός της.
Ακριβές τσάντες, πολυτελή ρούχα και αξεσουάρ με τις ρομπότ Kusama να τα διαφημίζουν και να τα “πωλούν” σίγουρα είναι ένα καλά μελετημένο τέχνασμα του μάρκετινγκ παρ όλα αυτά όμως εξακολουθεί να είναι μια εκπληκτική εμπειρία τέχνης και μάλιστα βιωματικά μαζική έξω από τις εμπορικές βιτρίνες.

Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στους εμπορικούς δρόμους και τα εμβληματικά πολυκαταστήματα της μεγαλούπολης οι θαυμαστές της εξακολουθούν να κάνουν ουρές για τις εκθέσεις και τα έργα της στις γκαλερί. Τα «Infinity Rooms» στην Tate Modern στην καρδιά του Λονδίνου εξαντλούνται μήνες νωρίτερα παρόλο που επιτρέπεται στους επισκέπτες χρονικά να παραμείνουν μόνο δύο λεπτά σε κάθε δωμάτιο!
Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο αναμονής λόγω της πανδημίας η μεγάλη Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης, λοιπόν, άνοιξε παρουσιάζοντας μια σπάνια ευκαιρία να ζήσουμε -με όλη την σημασία της λέξης- δύο από τα αξιοθαύμαστα Infinity Mirror Rooms της θρυλικής Yayoi. Αυτές οι συναρπαστικές εγκαταστάσεις μάς μεταφέρουν στο μοναδικό όραμα των ατελείωτων αντανακλάσεων της.

Η ειδική αυτή έκθεση είχε προαναγγελθεί για τον Μάιο 2020 με αφορμή την επέτειο των εορτασμών για την συμπλήρωση 20 χρόνων λειτουργίας από τα εγκαίνια του πρωτοποριακού μουσείου σύγχρονης τέχνης. Ομως λόγω κοροναϊού όλα, εκθέσεις και εκδηλώσεις αναβλήθηκαν και τώρα ήρθε η ώρα να δοθούν στο κοινό και ήδη παρατάθηκε ξανά μέχρι το καλοκαίρι.
Προσωπικά την έχω επισκεφτεί τρεις φορές και κάθε φορά δεν την χορταίνω και θέλω να την ξαναδώ ξανά και ξανά. Είναι μια εμπειρία ζωής.
Η Tate Modern, αποτελεί μέρος του δίκτυο πινακοθηκών Tate στην Αγγλία που περιλαμβάνει την ναυαρχίδα Tate Britain, την Tate Λίβερπουλ και την Tate Σεντ Αϊβς και στεγάζεται από το 2000 σ΄ ένα παλιό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που ανοικοδομήθηκε ακριβώς δίπλα στην ροή του Τάμεση, στο Bankside.

Θαύμα αρχιτεκτονικής και εικαστικής λειτουργικότητας η Tate Modern με τα «ανακυκλώσιμα» κτίρια της, συγκεντρώνει το απαύγασμα της πρωτοπορίας στην μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη, πάντα θέτοντας προβληματισμούς και στόχους για το παγκόσμιο γίγνεσθαι.
Στον τέταρτο όροφο, στην «The George Economou Gallery» εγκαταστάθηκε, κούρνιασε μπορούμε να πούμετο άπειρο σύμπαν που δημιουργεί η θρυλική 94χρονη Yayoi Kusama.
Εντυπωσιακή είσοδος με τα πεπραγμένα της φωτογραφικά και σε προβολές στους τοίχους της γκαλερί. Η μικρή παρουσίαση αυτών των φωτογραφιών και μικρών ταινιών - μερικές εκτίθενται για πρώτη φορά – αναδεικνύουν το ιστορικό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί παγκόσμια για το αριστουργηματικό φαινόμενο που ενυπάρχει μέχρι σήμερα στις εγκαταστάσεις με τους καθρέφτες της Kusama.
Σιωπή και σχεδόν τελετουργικά οι ουρές προχωρούν στην είσοδο των δύο εικαστικών δωματίων.

* Η πρώτη θεματική δημιουργία είναι το δωμάτιο «Filled with the Brilliance of Life» (Γεμάτο με την λαμπρότητα της ζωής), μια από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις της Kusama μέχρι σήμερα η οποία αρχικά φτιάχτηκε για την αναδρομική της έκθεση το 2012 στην Tate Modern.

Οι επισκέπτες περνούν μέσα από ένα διάδρομο ντυμένο με πλακάκια καθρέφτη. Οι τοίχοι και η οροφή του δωματίου αντικατοπτρίζονται επίσης ντυμένοι με καθρέφτες, και το δάπεδο που περιβάλλει τον διάδρομο είναι καλυμμένο με μια ρηχή λίμνη νερού. Κρεμαστά από την οροφή υπάρχουν εκατοντάδες μικρά, στρογγυλά φώτα LED που αναβοσβήνουν σε ένα χρονομετρημένο προγραμματισμό, με διαφορετικές χρωματικές αναλαμπές κάθε φορά. Τα φωτεινά στίγματα στο κατά τα άλλα σκοτεινό δωμάτιο φαίνεται να αντανακλούν ατέλειωτα στους καθρέφτες και το νερό, δίνοντας στον θεατή την εμπειρία να βρίσκεται σε έναν φαινομενικά ατελείωτο χώρο. Οπως υποδηλώνει το δεύτερο μέρος του τίτλου του μεγαλειώδους έργου, επιδιώκει να απεικονίσει τη ζωή ως μια «λαμπρή» εμπειρία.

Είναι αριστουργηματικό το έργο της καθώς ο χώρος ενισχύει τις αισθήσεις και παράγει μια επαναλαμβανόμενη ψευδαίσθηση, με την χρήση των φωτών και των καθρεφτών, σαν να αιωρείσαι στον γαλαξία. Εκατοντάδες τα φώτα LED, μικρά σαν αστέρια στο στερέωμα κρέμονται και τρεμοπαίζουν σε ένα ρυθμικό μοτίβο. Φαίνεται να αναστέλλει τόσο τον χώρο, όσο και το χρόνο και ναι ενσωματώνεσαι και γίνεσαι αναπόσπαστο μέρος του έργου. Εξαφανίζεσαι στο άπειρο. Η αιθέρια φύση της εγκατάστασης είναι ένα ήσυχο και αρμονικό μέρος για ενδοσκόπηση, που εξερευνά την ζωντάνια της ζωής και το αναπόφευκτο του θανάτου. Δίνεται το έναυσμα να προβληματιστείς για το πέρασμα του χρόνου, την αιωνιότητα και την σχέση σου με τον έξω κόσμο. Φαντάζουν όλα τα υπόλοιπα τόσο μικρά μπρος στη απεραντοσύνη του σύμπαντος και του άπειρου χρόνου.

* Σε δεύτερη ουρά αναμονής με τάξη μπαίνεις στο «Chandelier of Grief» (Πολυέλαιος της θλίψης), ένα δωμάτιο που δημιουργεί την ψευδαίσθηση ενός απέραντου σύμπαντος περιστρεφόμενων πολυελαίων. Εξωτερικά πρόκειται για μια λευκή εξαγωνική δομή, ύψους σχεδόν τεσσάρων μέτρων.

Όταν εισέρχεσαι μέσω μιας συρόμενης πόρτας και μόλις κλείσει πίσω σου, βρίσκεσαι σε περιβάλλον αντικατοπτρισμών στο οποίο υπάρχει μια μοναδική πηγή φωτός, δηλαδή, ένας πολυέλαιος σε μπαρόκ στιλ που αναρτάται πάνω από το ύψος του κεφαλιού σου, από την οροφή της κατασκευής.

Ο πολυέλαιος είναι στερεωμένος σε περιστρεφόμενο μηχανισμό και σε συνδυασμό με τα τρεμοπαίγματα των αντανακλάσεων, τα παλμικά φώτα και τα κατοπτρικά τοιχώματα, δημιουργείται ένα αποσταθεροποιητικό αλλά μαγευτικό αποτέλεσμα. Κομψός και διφορούμενος ο τίτλος του έργου, αν και δεν αντιπροσωπεύει κάποιο συγκεκριμένο γεγονός στην προσωπική ζωή της Kusama, λειτουργεί σύμφωνα με το ενδιαφέρον της ώστε να εκπροσωπείται μέσω της σύνθετης ψυχολογικής κατάστασης στην τέχνη της, έννοιες όπως το πένθος και η εσωτερικότητα.

Οι κρυστάλλινοι κόσμοι της είναι ένα ταξίδι ενδοσκόπησης, μια βουτιά σε καλειδοσκοπικά σύμπαντα καθώς μπαίνοντας στα δύο δωμάτια, αιωρείσαι στη ψυχεδελική βιωματική τέχνη της. Συζητήσεις και προβληματισμοί για το μέλλον του πλανήτη, του κόσμου μας και του ανθρώπου στο άπειρο σύμπαν μέσα από το σχεδιαζόμενο μέλλον ανοίγουν δυναμικά από το έργο της. Ένα είναι σίγουρο, πως η γεμάτη εμπειρίες τέχνη της θα συνεχίζει να μας οδηγεί επ’ αόριστο στο άπειρο με και χωρίς ψευδαισθήσεις.

Έργα τέχνης, εκπληκτικής έμπνευσης μια χαρισματικής δημιουργού. Έργα τέχνης ακόμα και αντικείμενα για εμπορική χρήση. Έργα τέχνης με έντονα χρώματα μιας ευφυούς καλλιτέχνιδας που ζωντανεύοντας το μοναδικό δημιουργικό της όραμα την απεραντοσύνη. Παίζοντας με το παράδοξο ανάμεσα στη σύντομη, εφήμερη ζωή ενός λουλουδιού και το άπειρο των ατελείωτων κουκκίδων, η μοναδική δική μας Yayoi συνεχίζει την πλούσια έκρηξη της παιχνιδιάρικης ψυχεδέλειας που μας γεμίζει χαρά και ζωή.
------------------
**Πληροφορίες για την έκθεση «Yayoi Kusama: Infinity Mirror Rooms», στην Tate Modern του Λονδίνου που τρέχει μέχρι 28 Αυγούστου 2023, (τα εισιτήρια είναι εξαντλημένα μέχρι τον Απρίλιο) μπορείτε να βρείτε εδώ:https://www.tate.org.uk/whats-on/tate-modern/exhibition/yayoi-kusama-infinity-mirror-rooms
**Photo: A.KATSIOULA, PARIS BRENTAS
Comments